Tempat berhantu di bintulu

Disebalik kemajuan pembangunan fizikal yang berlaku di kuching terdapat kawasan kawasan tinggalan lama yang masih menjadi persoalan sehingga kini. Membesar di malaysia bukanlah menjadi sesuatu yang pelik apabila mendengar cerita hantu tentang sekolah yang anda sedang belajar. Sekolah berhantu di sarawak. Masa tu aku join satu aktiviti peringkat kebangsaan dan kami ditempatkan kat sebuah maktab perguruan yang femes di sarawak nama dirahsiakan. Untuk pelajar pompuan sekolah kami dan tiga sekolah yang lain kitorang ditempatkan di sebuah hostel lama yang berdepan dengan padang berkumpul.

Seolah olah hampir semua sekolah dikatakan berhantu terutamanya tandas pelajar perempuan untuk beberapa sebab tertentu. Disini kami senaraikan beberapa sekolah yang paling angker sekali dalam malaysia ni.

Merupakan sekolah tertua di malaysia pastinya banyak kisah kisah yang menyeramkan disini. Cuba semak mana tahu nama sekolah anda juga mungkin turut tersenarai. Dalam kejadian tersebut 12 pelajar sekolah diserang histeria di mana para pelajar kelihatan menjerit tanpa kawalan dan berkelakuan aneh.

Atas restoran reef bryani. Yang ni pun berlaku kat aku 7 tahun yang lalu. Sekolah berhantu 3 sekolah menengah kebangsaan serian sarawak sekolah menengah kebangsaan serian atau smk serian pernah mengalami kejadian tergempar yang berlaku pada tahun Villa aidid berhantu villa aidid kuching villa aidid. Mj12 misteri jam 12 asrama. Tempat berhantu di malaysia. Sekolah saya pun berhantu awak macam mana pulak saya sekolah di sekolah kebangsaan gong badak.

Cawangan kuching induk tingkat 1 lot ktld no 16 heritage garden kuching. Dalam artikel ini kami sertakan 3 tempat bermisteri yang menjadi persoalan di kuching. Tempat berhantu di kuching. Kupi kupi go views. Boleh tanya sendiri dengan bekas pelajar sekolah ini. Penang free school merupakan sekolah tertua di malaysia pastinya banyak kisah kisah yang menyeramkan disini.

Smk siburan sarawak terletak di bumi kenyalang tidak banyak maklumat yang diperoleh mengenai sekolah ini tetapi menurut sumber cerita menakutkan yang datang daripada sekolah ini. Boleh tanya sendiri dengan bekas pelajar sekolah ini 2. Smk Siburan. Misteri Sekolah Berpenunggu Youtube.

tempat berhantu di bintulu

Jalan Mudah September English College Johore Bahru Wikipedia. Hantu Penview Hotel Kuching Youtube. Tempat Paling Berhantu Di Putrajaya. Kisahseram Instagram Posts Gramha Net. Mistik Oh Gempak. Tempat Berhantu Di Bintulu. Squishy Berhantu Season 3 Part 1.Peristiwa ini berlaku dalam tahun kalau tidak silap saya. Kebetulan pada tahun penghujung saya baru sahaja balik ke Bintulu Sarawak setelah berkelana selama lebih kurang empat bulan di Segamat Johor.

Sekolah Berhantu Di Sarawak

Selepas itu saya ditawarkan bekerja menjadi Outreach Executive Officer. Saya cuma bertahan selama tiga bulan sahaja kerana selepas itu saya terpaksa mengambil keputusan untuk berhenti kerja disebabkan komitmen kepada keluarga di Bintulu. Allahyarham ayah saya masih hidup ketika itu dan sedang sakit yang memerlukan kami adik-beradik untuk sentiasa dekat bersama orang tua. Saya masih berhubung lagi dengan Ustaz Ahmad tetapi Hakim saya masih lagi mencari-cari hingga kini.

Berbalik kepada cerita saya tadi. Suatu ketika pada tahun saya didatangi oleh seorang pengurus sebuah syarikat kontraktor di Kidurong. Dia telah menyewa sebuah rumah di sekitar Tanjung Batu.

Saya Tuan Haji Yusuf. Sibuk tak? Saya ada nak mintak tolong ustaz. Ade hal mustahak nak mintak tolong ustaz sekarang. Saya masih lagi merawat pesakit sekarang. Insyaallah lepas tu free. Ade nak mintak tolong ape bang? Sebenarnya saya ada mesyuarat tadi. Lepas tu balik ke pejabat. Kebetulan hp saya tinggalkan di atas meja.

Kemudian saya tengok ade lebih 70 kali miss call dari isteri saya. Lepas tu saya call balik isteri saya ustaz. Dia dan anak-anak kami sedang menangis ketakutan di rumah. Lepas tu saya balik ke rumah. Saya tercari isteri dan anak-anak saya.

3 Tempat Bermisteri Yang Menjadi Persoalan Di Kuching

Rupa-rupanya mereka bersembunyi di stor belakang dapur. Tuan Haji Yusuf memandang tepat ke arah mata saya. Kemudian merenung ke bawah. Jauh betul padangannya. Dahi Tuan Haji Yusuf kelihatan berkerut. Kerana memikirkan masalah yang dihadapinya. Dia bagitau yang dia dan anak-anak telah diganggu oleh hantu. Isteri saya bagitau tadi mereka anak beranak ternampak sesuatu yang berbungkus seperti pocong.

Lepas tu macam Pontianak. Saya terdiam sejenak. Begitu juga Tuan Haji Yusuf. Hening seketika suasana.Atau kamu senang ikut uji nyali dan mendatangi tempat berhantu? Jika iya, kamu wajib tahu tempat paling menyeramkan di dunia versi Google ini. Berdasarkan keterangan resmi Google yang diterima Tekno Liputan6. Ada pun Local Guide adalah fitur Google Maps yang memungkinkan pengguna menilai suatu tempat dengan rating, menjelaskan pengalaman pengguna dengan ulasan, berbagi foto atau video, atau menjawab berbagai pertanyaan yang ingin diketahui pengguna lain.

Selain itu, Local Guide memungkinkan pengguna memperbarui informasi pengeditan tempat, menambah tempat yang belum ada, atau memverifikasi informasi dengan memeriksa fakta. Berikut 10 tempat yang direkomendasikan oleh Local Guides:.

Di sana terdapat banyak penampakan hantu yang tertangkap kamera. Vlad the Impaler konon dilaporkan menjalani hukuman penjara selama tujuh tahun. Dia juga menjadi inspirasi kisah Drakula. Meski berhantu, Local Guides menyebutkan arsitektur tempat tersebut sangat menakjubkan dan imajinatif. Para pengguna Google Local Guides berpendapat, atmosfer di tempat ini terkesan mistis.

Seram, Ini 10 Tempat Paling Berhantu di Dunia Versi Google

Mereka juga menyebut, ruang bawah tanah adalah yang paling berhantu dan menyeramkan. Tempat ini dianggap berhantu, konon para penumpang kapal berhantu --termasuk perempuan dengan busana putih yang anggun elegant Lady in White -- dan awak kapal tewas di ruang kompartemen kapal berisi pemanas alias pembangkir uap. Para pengguna Google Local Guides berpendapat, tempat tersebut seram. Bahkan salah satu pengguna menyebutkan dirinya bisa merasakan ada rasa sakit yang dirasakan para 'penghuni' kapal tersebut.

Bangunan lawas berupa benteng runtuh Bhangart Fort di Rundh Bhangarh, India, diduga memiliki aktivitas paranormal yang begitu kuat. Pengujung pun dilarang berada di tempat-tempat gelap karena auranya yang mistis. Pengguna Google Local Guides berpendapat, aura di tempat ini sangat menganggu dan aliran energi negatif terlihat jelas di mana-mana. Di Wotton, under-edge Inggris terdapat penginapan berhantu.

Bahkan, tamu penginapan ini mengaku melompat dari jendela saking takutnya dengan hantu gentayangan yang dulu dibakar penyihir. Bahkan, penginapan ini juga konon menjadi tempat ritual seram dan penumbalan pada setan.Bonus Deposit Member Baru Sabtu, 3 Januari Batu-batu Misteri di Sarawak. Sarawak; sebuah negeri yang kaya dengan etnik, budaya, kesenian dan legenda. Menjadi sebahagian dari kepulauan Borneo telah memberi identiti yang unik dan menarik.

Bukan itu saja, bumi Sarawak ini juga menjadi kediaman pelbagai jenis kisah-kisah yang misteri, termasuklah batu-batu aneh yang menjadi tanda-tanya. Batu Kinyang, Jalan Rock, Kuching. Batu Kinyang yang terletak di Jalan Rock, bersebelahan dengan kuil Hindu dan tidak jauh dari Wisma Saberkas merupakan sebuah batu misteri yang mengelupas dan membesar.

Ia menjadi tempat memohon hajat pada zaman dahulu. Kononnya, hikmat batu kinyang ini diketahui oleh seorang lelaki berketurunan Jawa yang tertidur di atas batu kinyang ini selepas penat bekerja. Lelaki itu telah memohon hajat untuk memperoleh anak selepas dikunjungi oleh 'seseorang' di dalam mimpi. Apabila hajat lelaki itu termakbul, ramai penduduk mula memohon hajat di batu itu sehinggalah pada suatu hari, hikmat batu itu hilang apabila sebuah kandang sembelihan khinzir dibuka berhampiran.

Berdasarkan catatan W. J Chater, Rajah Kedua, Charles Brooke pernah berniat untuk meletupkan batu kinyang dan menggunakan serpihan batu itu untuk membina jalan raya tetapi niat beliau dibatalkan atas pujukan penduduk tempatan.

Batu Buaya, Santubong. Batu Buaya yang terletak di Santubong diberi nama sedemikian kerana ia kelihatan seperti kepala buaya. Menurut legenda, terdapat seekor buaya gergasi telah mengganas di Sarawak. Dikatakan Datuk Merpati telah memenggal kepala buaya tersebut dan menyumpah kepala buaya itu menjadi batu.

Batu Buaya ini penuh dengan kaitan sejarah dan juga legenda, seperti ketibaan Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang. Dua puteri itu dikatakan tiba di Batu Buaya selepas berlayar keluar dari Brunei. Begitu juga dengan kisah mangkatnya satu-satunya sultan di Sarawak iaitu Sultan Tengah. Setelah kembali dari Matan, Sultan Tengah berhenti di Batu Buaya dan di tempat itulah baginda dibunuh oleh pengikut yang khianat.

Batu Nabau, Sungai Bukong, Engkelili. Batu Nabau yang terletak di Engkelili merupakan batu yang sangat aneh kerana berbentuk panjang, mempunyai corak dan menyerupai seekor ular gergasi. Bukan itu saja, penemuan huruf jawi seperti alif, lam, ha, nun, mim dan sin yang terpisah menjadi persoalan ramai.

tempat berhantu di bintulu

Kisah Batu Nabau mendapat liputan luas selepas seorang lelaki Siam mendapat mimpi ular gergasi menjadi batu sehingga membawa beliau menemui Batu Nabau di Engkelili. Menurut cerita orang tua-tua, Nabau ialah nama ular gergasi yang hadir secara misteri.Dunia ini sementara. Jangan kita leka dengan permainan dunia ini. Tempat seperti ini pasti bagi yang hidup Hari Khamis, malam Jumaat adalah hari yang paling orang Melayu suka bercerita hantu. Pelbagai cerita seram terbitan sang penerbit tempatan keluar terbang mencari mangsa mereka, sang penonton Melayu.

Jalan Paling SERAM di Johor Bahru?? - FJ SERAM #1

Kisah ini diturunkan secara turun-temurun. Daripada anak cicit, moyang dan segala macam salasiah keluarga tahu akan cerita hantu. Pontianak, pocong, hantu raya, jembalang mata satu, mata dua, mata tiga, bermata-mata… Budak kecik kepala botak a.

Si toyol itu hanya hendak mencari pendapatan sampingan je lah. Kenapalah dikomersilkan pula Di mana-mana sahaja tempat di Malaysia ini pasti akan ada cerita hantunya tersendiri. Banyak kisah seram yang saya dengari. Cerita hantu sebegini memang terkenal. Sebaran hanya daripada mulut ke mulut. Setiap tempat di UPM ini boleh dikatakan ada kisah seramnya. Semestinya ia bukan yang baik untuk diceritakan. Al-kisah bermula apabila seorang kawan saya, si budak fbmk secara tak rasminya membuka cerita di suatu malam yang hening….

Dimulakan dengan kisah seorang pensyarah dikacau dalam pejabat sendiri di fbmk, blok B. Pada suatu malam beliau balik lewat dari pejabat sebab nak uruskan beberapa hal yang tertangguh. Ketika beliau sedang kunci pintu pejabat hendak pulang lebih kurang dalam jam malam, beliau terdengar bunyi pelik dalam pejabat. Sret srot sret srot. Tak apalah katanya. Sudaah lewat malam pun. Balik jer la dulu.

Keesokannya apabila beliau masuk dalam pejabat, beliau terkejut melihat berselerak pejabatnya. Fail bertebaran di atas lantai. Kertas-kertas berselerak di atas meja. Kesan cakar sana sini situ pada dinding. Seperti ada makhluk yang mengamuk… Rupanya ada yang tak suka beliau kerja lebih masa. Buat apa lama-lama di pejabat sehingga waktu malam. Dah cukup masa, balik jer la.Sini ada 13 tempat dianggap paling berhantu di Malaysia.

Highland Tower — Kuala Lumpur Suatu masa dahulu merupakan sebuah apartment mewah yang didiami oleh pelbagai lapisan masyarakat. Satu tragedi runtuhan telah meragut puluhan nyawa. Hanya segelintir saja mayat yg di jumpai. Selebihnya masih terkubur di sana 2.

Banglo Mona Fandey Banglo yang pernah didiami oleh seorang artis tidak terkenal tanah air yang juga merupakan seorang Bomoh. Beliau dan suaminya serta seorang pembantunya telah terlibat dalam satu kes pembunuhan di Temerloh, Pahang yang telah menggemparkan dunia. Kemayan City — Johor Bahru Sebuah komplek membeli belah yang terbengkalai sejak sekian lama.

Adalah dipercayai komplek tersebut telah menjadi tempat kediaman pelbagai makhluk halus. Lebuhraya Karak Kita pernah digemparkan dengan cerita kehadiran sebuah kereta Volkswagon berwarna kuning tanpa pemandu yang sering menakutkan pengguna lebuhraya ini.

Kawasan terowong ini juga seringkali mengakibatkan kemalangan yang meragut banyak nyawa. Villa Nabila — Johor Bahru Pada suatu masa dahulu, Johor Bahru di gemparkan dengan satu kes pembunuhan di sebuah villa. Sejak dari saat itu, banyak penemuan-penemuan mistik telah terjadi di sekitar kawasan tersebut.

Amber Apartment — Genting Highland Sebuah apartment usang yang sering kali meninggalkan mimpi ngeri buat pengunjung di sana. Di sebalik kemeriahan dan keceriaan kota keriangan tersebut, tersimpan beberapa kisah hitam mengenai tempat ini. Beberapa pengunjung pernah melihat kelibat manusia membunuh diri dari tingkap bangunan dan hilang apabila sampai ke tanah.

tempat berhantu di bintulu

Banyak lagi kisah seram mengenai tempat ini. Mungkin kerana terlalu banyak kemalangan misteri yang berlaku di kawasan ini terutama ketika memandu secara bersendirian pada waktu malam. Dikatakan juga terdapat sebatang pokok kecil yang kelihatan seperti wanita membawa kanak-kanak. Kononnya ia terjadi apabila seorang bomoh wanita menculik anak kakaknya dan mereka tidak lagi pernah muncul di mana-mana kecuali di jalan ini. Institusi St Michael — Ipoh Pada zaman dunia ke 2, sekolah ini telah digunakan oleh tentera Jepun sebagai ibu pejabat mereka.

Pada ketika itu tentera Jepun sering menggunakan sekolah ini untuk mejalankan aktiviti penyiksaan terhadap tawanan perang. Terdapat juga banyak terowong-terowong yang dibina oleh tentera Jepun untuk tujuan penyiksaan dan penyimpanan makanan.

Kawasan paling berhantu di sekolah ini ialah di gereja kecil yang terletak di sekolah ini, di mana sering kelihatan seorang mubaligh kristian berjubah hitam tanpa kepala duduk berdoa menghadap ke pintu pada waktu pagi. Kebanyakan orang yang pernah melihat merahsiakan perkara ini. Pelajar-pelajar di sini sering melihat kejadian-kejadian seperti sepasukan tentera Jepun sedang berkawad dan juga mendengan bunyi rantai yang diheret sepanjang koridor.

Terdapat juga sebatang pokok yang berdekatan dengan lampu dimana pelajar sering melihat bayangan seperti ada orang di gantung di pokok berkenaan.Terdapat pelbagai lokasi di serata dunia ini tidak berani dikunjungi walaupun seberani dan sekeras mana pun anda.

Tempat-tempat seperti terjadinya insiden berdarah, pembunuhan dan seangkatan dengannya yang boleh membuatkan bulu roma anda tegak walaupun dengan hanya membayangkannya sahaja. Penulis boleh dikatakan seorang yang berani, tapi ketika menulis artikel ini tengah malam, rasa seram sejuk pula. Jika di Malaysia, pasti anda semua tahu di manakah lokasi sebegini terletak.

Namun, jika anda seorang yang menyukai cerita-cerita serta tempat-tempat menakutkan dan menyeramkan, anda pasti sukakan artikel ini. Suicide Forest ini yang diberikan nama rasmi iaiatu Aokigahara, terletak di bawah Gunung Fuji.

Sekolah Berhantu Di Sarawak

Dikaitkan dengan syaitan dalam mitos Jepun, hutan ini mempunyai pokok yang sangat padat sehinggakan menghalang angin daripada masuk. Ini menyebabkan tempat ini menjadi sangat sunyi dan menyeramkan. Walaupun terdapat banyak papan tanda yang meminta mereka untuk memikirkan tindakan mereka, namun tempat ini tetap menjadi tempat popular untuk orang membunuh diri, dan lebih kurang kejadian bunuh diri dilaporkan berlaku di sini setiap tahun.

Terletak di Tasik Teshuilo berdekatan dengan Mexico City, pulau ini dikatakan lokasi paling menyeramkan di Mexico. Dikatakan, satu-satunya penduduk di satu, Don Julian Santana, telah menjumpai mayat kanak-kanak perempuan dalam sebuah terusan.

Dihantui oleh roh hantu kanak-kanak itu, Don Julian mula membawa anak-anak patung untuk diberikan kepada kanak-kanak itu dan terus melakukannya sehingga dia mati lemas di tempat yang sama.

Hari ini, beratus-ratus anak patung yang mengerikan dan tidak berkepala memenuhi pulau tersebut. Salah satu antara hotel yang paling berhantu di dunia, yang menginspirasikan buku bestseller oleh Stephen King, iaitu "The Shining". Ketika tinggal di hotel berkenaan, Stephen tinggal di biliknamun di bilik yang dilaporkan terjadinya aktiviti hantu paling kerap. Hotel itu dihantui oleh Flora Stanley, isteri kepada pemilik hotel tersebut, yang suka bermain piano di tengah malam.

Hantunya dikatakan sangat jelas dan menakutkan. Terletak di bandar Sicilian di Palermo, selatan Itali. Kubur bawah tanah ini mempunyai cara pengebumian yang unik yang terkenal kerana mempamerkan mayat-mayat seperti pameran muzium. Mereka dipakaikan pakaian dan disusun dalam posisi seolah-olah masih hidup.

Gereja ini amat terkenal kerana di dalamnya mengandungi tulang rangka lebih 70, ribu orang.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *